Fastans underbara lätthet

Jag sov ovanligt bra inatt och vaknade tidigt. Säkert tack vare att jag åt väldigt lätt igår. Eftersom jag ofta kör 16:8 fasta och brukar hoppa över frukosten om jag inte ska träna vid lunch, var det varken svårt eller konstigt att bara dricka en kopp örtte (timjan) när jag steg upp.

Efter att ha arbetat en stund med att planera nästa faste- och vandringsretreat kunde jag inte skjuta upp det längre. Det jobbigaste med fastan. Att dricka en dryck som inte smakar gott men som gör gott, eftersom den befriar tarmarna från stagnerande fekalier. Under fastan är matsmältningssystemet i vila. Den materia som finns där när du börjar fasta kommer att ligga kvar ändå till slutet. Då är den inte fräsch, därav nyttan av att befria sig ifrån den. Andra fördelar är att en tom magtarmkanal minskar hungerkänslorna och innebär att man känner sig lättare i kroppen

Man kan välja mellan olika brygder för att få gång maskineriet. Jag brukar dricka en flaska ekologisk surkålsjuice (70 cl). Idag valde jag att spä ut den lite med varmvatten så att den blev ljummen. Alla gillar inte surkålsjuice, men det gör jag. Tyvärr räcker det inte med bara juice för att få önskad effekt…

Detta märke finns inte i Sverige, men det finns andra att välja mellan.

Det klassiska valet är att dricka Nigarisalt (magnesiumklorid) eller Epsomsalt (magnesiumsulfat) utspätt i vatten. De har en väldigt obehaglig smak, både bitter och salt, men fungerar absolut bäst. Jag brukar ge 30g Nigarisalt till mina fastare och uppmana dem att dricka väldigt långsamt och med mycket vatten (späda lite och dricka rent vatten vid sidan om så att man slipper smaken). Alla magar tål inte detta som man får prova sig fram och absolut inte dricka upp om det bränner eller gör ont. Då finns andra alternativ som upprepade lavemang eller tarmsköljning (hos välrenommerad terapeut) som är mer skonsamma.

Eftersom jag hade surkålsjuice också är det bara 15-20 g magnesiumklorid i mitt glas. För att det skulle gå lättare att dricka la jag i några isbitar och pressade i lite citron. Sen varvade jag en klunk Nigari med några klunkar surkålsjuice. Satte på början av en bra film medan jag drack så att jag skulle tänka på annat. Det fungerade ! Faktiskt inte så plågsamt denna gång.

Efter någon timme började jag springa på toaletten. En gång, två gånger, flera gånger. Jag besparar er detaljerna. Sen var jag fri och kände fastans underbara lätthet. Det värsta är över !

Eftersom jag är van att fasta känner jag inte efter så mycket. När jag tittar på skålen med blandade nötter som står i köket känner jag ett visst sug, men jag låter det passera. Det är så tydligt att det är synen av nötterna som framkallar suget, och jag vet ju att det inte har något med hunger att göra.

När man fastar är man inte hungrig. Däremot behöver man dricka (jag rekommenderar inte torrfasta och annan extremfasta, men det får jag återkomma til). Idag håller jag mig till vatten och örtte under dagen. Imorgon fixar jag kanske någon god grönsaksjuice. Jag brukar gilla att dricka buljong på kvällen och fylla på mineralförådet. Idag hade jag ingen, men det fanns kvar gelé från en pressylta jag gjorde häromdagen. Jag värmde den och filtrerade så blev det som en näringsrik benbuljong. Sjukt gott ! Min kropp bara sög i sig.

Går och lägger mig nu med en riktigt bra bok. The overstory av Richard Powers handlar om människor och träd. Den fick Pulitzerpriset för bästa fiktion 2019. Rekommenderas !

Första fastedagen är över. Det var nästan som en vanlig arbetsdag. Vi hörs imorgon.

Fastecoachen (blogg)
Fasta och vandra (hemsida)
Facebook Instagram

OBS : innehållet i denna blogg ska inte användas för att diagnosticera, behandla eller bota sjukdom. Jag rekommenderar friska människor att fasta under ledning av en fastecoach, och sjuka att fasta på sjukvårdsklinik specialiserad på terapeutisk fasta. Fasta är dock en naturlig kapacitet. Friska, icke underviktiga, människor kan göra periodisk fasta och t o m veckofasta hemma, om de är väl pålästa om kontraindikationer och fastans mekanismer.