Hur kan man låta bli att äta och ändå inte bli hungrig? Läs fastecoachens oväntade tips och upptäck din kropps okända förmåga.

1. Våga fasta på riktigt, gärna en vecka*)

Att inte äta är lättare än att äta lite. Liksom djuren är vi designade för att lägga på oss fettlager när det finns mat och leva av våra reserver när det är brist. Drar du bara ner på kalorierna går du inte över i fasteläge och kroppen kommer att kräva mer mat. Du blir hungrig. Upptäck vad som händer när du bara dricker. Redan dag 1 kommer kroppen att förstå att det är fara å färde och mobilisera reserverna, och snart kommer du att få den energi du behöver från dessa. Det är därför man i princip inte är hungrig under fastan.

*) Fasta inte om du lider av någon kontraindikation. Se längst ner på denna sida.


2. Fasta för att du vill det

Det finns många skäl till att fasta. Om fastan är frivillig är du inte frustrerad, vilket minimerar risken för hunger och andra besvär. Svält och påtvingad fasta riskerar att upplevas på ett helt annat sätt…


3. Förbered dig mentalt

Om du tagit reda på vad som händer i kroppen under fastan kan du lugnt följa processen, utan oro. Du blir inte rädd för att bli hungrig, trots att du brukar ”dö av hunger” om du äter lunch en timme senare än vanligt. Det är framförallt den första dagen du kan bli hungrig, men eftersom du är inställd på att fasta en vecka går den dagen av bara farten! Dessutom börjar din kropp ta energi från sina reserver redan den dagen (glykogenlagret) .

4. Töm tarmen

Se till att du inte har svårsmält mat i magtarmsystemet när fastan börjar. Följ nedtrappningsprogrammet och töm tarmen ordentligt första dagen. Om det rör sig i mage och tarm, eller känns som om det finns kvar saker att evakuera kan det ge upphov till hungerkänslor. Gör därför gärna ett eller flera enkla vattenlavemang under fastan.


5. Undvik frestelser

Försök att inte vara omgiven av mat, bara synen eller doften av mat kan trigga ett visst sug. Det enklaste är att åka på fasteretreat där omgivningen är totalanpassad efter fastarens behov, och där gruppen och coachen stöder dig. Om du fastar hemma och kanske t om jobbar som vanligt kan det vara knepigt att undvika kontakt med mat. Fastan kan ändå fungera om du är förberedd på hur du ska bemöta frestelserna och inte har ett alltför stressigt eller fysiskt krävande jobb.


6. Skilj mellan hunger och sug

När vi i vår del av världen tror att vi är hungriga är vi i de allra flesta fall bara sugna. Mat och annat ätbart dignar från fat, hyllor, skyltfönster och automater 24/24 och är presenterade så att vi ska lockas till konsumtion oavsett behov. Under fastan behöver du inte äta mat, och du är inte hungrig eftersom kroppen får den föda den behöver från sina reserver. Den fastare som känner efter inser oftast att ”hungern” egentligen var ett sug eller en längtan.


7. Skilj mellan hunger och törst

När vi tror att vi är hungriga är vi ofta törstiga. Drick ett glas vatten eller en kopp örtte i lugn takt när du tror att du är hungrig. Tränar du vet du redan att några klunkar vatten kan ge förnyad energi när du förlorat vätska.


8. Fasta bara om du är normal- eller överviktig

Om du är underviktig ska du inte fasta eftersom du behöver tillräckligt med kroppsfett att ”mumsa på” (bygga ketonkroppar av) under fastan. Den som är på gränsen kan ibland ha det kämpigare under fastan än den som väger mer. Enstaka smala fastare klagar över episoder av hunger.


9. Drick inte för mycket juice och buljong

För att fasteprocessen ska komma igång måste du begränsa ditt kaloriintag via maten rejält. Fast föda och för mycket kalorier stimulerar matsmältningssystemet och stör fastan, vilket skapar hunger. Jag rekommenderar ett intag på högst 250-300 kCal/dygn: totalt 5-7 dl filtrerad grönsaks/fruktjuice och grönsaks/benbuljong. En tesked honung kan göra gott om man behöver ett snabbt energitillskott. Lyssna på din kropp! Vissa mår bra av lite större mängder, hos andra kan de kaloririka fastedryckerna (speciellt de söta) lätt störa fastan och skapa hungerkänslor. Njut framförallt av vatten och örtteer, utan att glömma själens gastronomi: naturen, musik, konst, litteratur…

Om du får i dig för många kalorier (>400-500) bryts fastan och övergår till lågkalorikost. (5:2-”fasta” och ”fruktfasta” är egentligen sådana.) Det fungerar några dagar, sedan blir hungern och frustrationen lätt övermäktig. Paradoxalt nog är det lättare att inte äta alls (fasta) än att äta lite (lågkalorikost, ”bantning”).

10. Invänta lugnt fastans andra fas

De första dagarna kan vara lite kämpiga av andra orsaker än hunger, eftersom kroppen ställer om från matintag till fasta. Även om man inte är hungrig på riktigt, kan man sakna mat dessa dagar, och fundera över om man kommer att klara av att fasta en hel vecka. Från fjärde dagen ungefär rullar ketonkroppsproduktionen på ordentligt. Då tar lyckohormonerna över. Vi tankar lugnt av våra fettlager, och passar på att förbränna ett och annat proteinkomplex som ligger och skräpar. Energin kommer tillbaka. Samtidigt sjunker puls och blodtryck, och vi känner oss i allmänhet lugna och klarsynta. Det är under denna andra fas som vi verkligen kommer till insikt: jag kan också fasta! Jag klarar också av att leva av mina reserver! Hunger har blivit en icke-fråga !


Följ mig på:
Fastecoachen (blogg)
Fasta och vandra (hemsida)
Facebook Instagram

OBS : innehållet i denna blogg ska inte användas för att diagnosticera, behandla eller bota sjukdom. Jag rekommenderar friska människor att fasta under ledning av en fastecoach, och sjuka att fasta på sjukvårdsklinik specialiserad på terapeutisk fasta. Fasta är dock en naturlig kapacitet. Friska, icke underviktiga, människor kan göra periodisk fasta och t o m veckofasta hemma, om de är väl pålästa om kontraindikationer och fastans mekanismer.  

EnregistrerEnregistrer